Programma op maat

Elk programma is er een op maat, na overleg tussen jou en Talentenweken. Vooraf nemen wij een talenteninterview bij je af, want jouw talenten zijn van invloed op de inhoud van de week. Vervolgens bekijken wij samen welke workshops en activiteiten passen bij jouw klas. Samen komen we tot een mooi programma, bestaande uit drie workshops per dag. In het avondprogramma gaat het om het ont-moeten en/of door de groep zelf georganiseerde activiteiten.

Hieronder een greep uit de mogelijkheden van de workshops:

Ga samen met anderen de ruimte doorzoeken, onderdelen vinden, puzzels oplossen op creatieve manieren en met veel spanning de kistjes openmaken. Een ruimte wordt omgetoverd tot een heuse Escape room. Onopvallende plekken, meubels en hoeken zorgen voor veel verbazing en de deelnemers gaan samen de uitdaging aan. Lekker spannend!

Kun je leren programmeren (denken als een computer) zonder computer? In deze workshop leer je logisch nadenken. Deze aanpak is niet alleen handig als je met computers werkt, maar komt ook van pas in het dagelijks leven. Want computational thinking kom je overal tegen, de hele dag door. Eens kijken wat jij kunt maken?

Maak van speelgoed met bewegende onderdelen (en/of op batterijen) een zelfbedachte en kleurige kermisattractie! Hoe draait, zwaait of springt jouw attractie en is er ook verlichting in te maken? Of wordt het een spookhuis waar alles in het donker zomaar in beweging lijkt te komen. Kennismaken met beweging, een stroomkring, gereedschap en divers materiaal.

In 1990 waren ze er voor het eerst: strandbeesten. Sierlijke dieren die door de zeewind in beweging worden gebracht. De originele versie is gemaakt van gele plastic buizen, maar je hebt natuurlijk strandbeesten in verschillende soorten en maten. We maken de onderdelen van hout, daarna kun je hem helemaal zelf in elkaar zetten en soldeer je de snoertjes aan de motor en de batterijhouder.

In een heuse werkplaats ga je zagen, schuren en timmeren aan een huis. Wie wordt de nieuwe bewoner of er trekt er een hele familie in? Geef je huis een vrolijk kleurtje als nieuw onderkomen  voor je knuffel, deel je huis in met etages en kamers voor minimensjes of maak een DIY insectenhotel.

De Haka is bedacht door de Maori’s om indruk te maken op de tegenstanders door te laten zien dat je als groep samen sterk bent. Dat kunnen jullie als groep ook laten zien door een eigen Haka te bedenken. De woorden die bij de Haka worden gebruikt, bedenken je zelf en bestaan uit positieve tekst en kreten. Wow, laat maar eens zien hoe indrukwekkend jullie groep is.

Je ziet ze steeds meer: handgeschreven quotes. Begin op een vel papier met ruitjes en een zwarte fineliner. Na wat eerste bobbelige lijntjes tover je rechte lijnen tevoorschijn en daarmee maak jij je eerste handletters. Heb je al inspiratie? Maak je eerste handgeschreven kaart, heel verslavend!

Maak kennis met het Zentangle tekenen. Voor deze tekenmethode hoef je geen tekenervaring en/of tekentalent te hebben. Je gaat tekenen op witte tegels (tiles) van 9 x 9 cm. die je na afloop natuurlijk mee krijgt.

Ben jij je al bewust van de wonderen in de natuur in relatie tot voeding en smaak? Wat stop je nu eigenlijk in je mond? Het is een spannend en tongstrelend palet vol smaken en kleuren, waarbij we ‘op reis’ gaan door het seizoen. Een geweldige combinatie van smaaklessen en kooklessen.

We gaan samen met de boswachter op excursie door het Balij Bos. Gericht op een bepaald thema of algemeen over de natuur. Of we maken een tocht die meer gericht is op beleving en zintuigen. Hoe gevoelig ben jij? Kun je goed scherp zien? En in het donker? Welke geluiden vallen je op? De boswachter weet er van alles van en vertelt er graag wat meer over. Laarzen aan en op stap!

Maak kennis met macramé, een handig werkje. Knoop met vier naast elkaar liggende draden een zelf ontworpen armband met kralen of moeren en een metalen sluiting. Bedenk zelf een vriendschapsbandje in vrolijke kleuren, een plantenhanger, kortom: maak er iets moois van.

Maak kennis met verschillende soorten duurzame energie. Maak een zonnewekker, een windmolen of een ballonvliegtuig, met die laatste kunnen we een wedstrijdje bedenken: hoe maak je het snelste ballonvliegtuig?

Maak de onzinnigste en onhandigste robot die, toevallig of niet, er in slaagt zijn tegenstander omver te duwen. Bij een gelijkspel beslist de scheidsrechter. Hebocon is een wedstrijd voor (on)handig gemaakte onzin-robots. De makers van Hebocon-robots hebben een hoop fantasie en leven zich (technisch en) creatief helemaal uit.

Beany beasts of bibberbeestjes zijn zelfgemaakte scharrelaars. Ze lijken wel een beetje op borstelrobotjes, maar dan zonder borstel. Maak je eigen beany beast. Ze kunnen er uit zien als een rups, of een schorpioen of een spin, of met vleugels als een vliegensoort die niet bestaat. Ga aan de slag met elektriciteitsdraad, kroonstenen, tie-raps en wat knutselmateriaal en creëer je eigen beany beast!

Maak van je oude spijkerbroek, jasje, shirt of sneakers een uniek exemplaar, dat helemaal bij jou past. Je gaat aan de slag met de naaimachine, kant, band, verf, glitters et cetera. Aan het einde van de dag kan je niet geloven wat voor prachtig kledingstuk je hebt gemaakt.

Dompel je onder in Talentgericht werken

Talentweken is een investering in je leerlingen en in jou. Ga samen met je klas bovenbouwleerlingen een (mid)week intern bij een prachtige oude boerderij in Pijnacker, om via een gevarieerd aanbod aan activiteiten ondergedompeld te worden in Talentgericht werken. Ga aan de slag met de 21-eeuwse vaardigheden, W&T en Onderzoekend & Ontwerpend leren. Zo leren je leerlingen (h)erkennen waar hun talenten liggen, waar ze blij van worden en zetten zo belangrijke stappen op weg naar een toekomst die bij hen past.